Povodom 25. novembra
58

OHR: Saradnja svih institucija BiH ključna za prosperitetnu i zajedničku budućnost države

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, oglasio se i u ured OHR-a te su poručili da saradnja svih institucija BiH ključna za prosperitetnu i zajedničku budućnost BiH.

"25. novembar je značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine", poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Obilježavajući 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan sa historijskim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti.

"Institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti. Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju", poručio je Schmidt.

On je također kazao da saradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere saradnje, inkluzivnosti i napretka. Lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja.

Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uslovi za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji.

U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu.