BiH
0

OHR-RS: Pravnici uvjereni da se može naći rješenje političke krize u BiH

FENA
Pravni stručnjaci RS-a i OHR-a izrazili su u subotu uvjerenje kako kod svih postoji spremnost da se postigne rješenje za prevazilaženje krize u našoj zemlji nastale nakon posljednjih odluka visokog predstavnika u BiH koje su naišle na oštro odbijanje iz RS-a.

Nakon sastanka održanog u zgradi Vlade RS-a u Banjoj Luci zamjenik visokog predstavnika u BiH Ivan Bušniak kazao je da su u razgovoru uočeni načini koji bi mogli omogućiti da se pronađe rješenje za prevazilaženje novonastale situacije.

On smatra da se na sastanku diskusija uspjela preusmjeriti iz političkoga na jedan stručni i pravni nivo, što se pokazalo veoma korisnim, te potvrdio da će određene prijedloge pravnih stručnjaka RS-a predstaviti i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Pravni stručnjak iz RS-a Miroslav Mikeš misli kako smo veoma blizu prevazilaženju krize nastale nakon odluka visokog predstavnika, i to na jedan pravni način.

Ocijenio je i da se novonastala kriza može prevazići uz malo dobre volje. „Visoki predstavnik nije imao loše namjere, već se jednostavno radilo o nedovoljnom razmijevanju i neostataku kominikacije“, smatra Mikeš.

Ministar pravde RS-a Džerald Selman najavio je da će entitetska vlada svoj stav o Lajčakovim odlukama iznijeti u ponedjeljek, te kako smatra da je situacija, kako je naveo, ozbiljna, ali da je prvna strana došla do izražaja i da će se naći rješenje na obostrano zadovoljstvo.