{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: RS nije država

A
14.8.2012. u 16:57
3
92
OHR: RS nije država
3
OHR: RS nije država
Foto: Anadolija
Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) Eldar Subašić izjavio za agenciju Anadolija (AA) da je jučerašnja izjava predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića u kojoj je Republiku Srpsku nazivao državom "pravno neutemeljena i neosnovana".
"Tvrdnje da je Republika Srpska država, da je Republika Srpska pravno suverena ili da je Narodna skupština Republike Srpske „državni parlament”, pravno su neosnovane i činjenično netačne”, izjavio je Subašić.
 
Napomenuo je da je Ustav BiH na jasan način definirao status entiteta unutar međunarodno priznate i nezavisne države BiH.
 
“Ustav Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, veoma je precizan što se tiče tog pitanja. Naime, Republika Srpska je entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, suverene države čiji je teritorijalni integritet i političku nezavisnost Srbija priznala kroz Dejtonski sporazum”, naveo je Subašić.
 
Nadalje, Subašić tvrdi da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, svakako ima obavezu da u potpunosti poštuje taj mirovni sporazum.
 
“Pozdravljamo uvjeravanja predsjednika Skupštine da je Srbija opredijeljena da poštuje svoje dejtonske obaveze”, zaključio je Subašić u izjavi za AA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: