BiH
0

OHR: Reformom policije do liberalizacije viznog režima za građane BiH

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) ocjenjuje razočaravajućom odluku predstavnika RS-a da se povuku iz aktivnog učešća u Direkciji za reformu policije, posebno imajući u vidu značaj koji će ova reforma imati za našu zemlju.

Glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan napomenuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će najveću korist od reforme policije imati građani BiH.

Ona će omogućiti vlastima efikasniju borbu protiv svih oblika kriminala te olakšavanje viznog režima za građane BiH. Kako bi došlo do toga, vlasti moraju pokazati da su ozbiljne u vezi s pitanjem sigurnosti, navodi Sullivan.

Kao pozitivan primjer reforme u oblasti sigurnosti, u OHR-u ističu Državnu graničnu službu BiH (DGS) koja danas obilježava šestu godišnjicu rada.

Ova služba, ocjena je OHR-a, služi građanima BiH i bori se protiv kriminalnih mreža koje su uključene u trgovinu, krijumčarenje, pranje novca, izbjegavanje poreza i druge kriminalne aktivnosti.

Zahvaljujući DGS-u i drugim agencijama poput SIPA-e, te drugim reformama u ovoj oblasti, sada je moguće lobirati kod EU za olakšavanje viznog režima kako bi građani mogli laške putovati u Evropu.

To je nešto na čemu visoki predstavnik radi i dalje će raditi, naglašavaju u OHR-u.