BiH
0

OHR: Reforma PBS-a i dalje je obaveza na putu ka Evropi

FENA
Reforma PBS-a i dalje je obaveza na putu ka Evropi i međunarodna zajednica je čvrsto opredijeljena za postojanje multietničkog, uređivački nezavisnog i finansijski održivog javnog servisa koji djeluje u interesu svih građana BiH, saopćeno je danas iz OHR-a/EUSR-a.

Povod ovom stavu su otvorena pisma koje su premijer RS-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija uputili u vezi sa sistemom javnog emitiranja i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Egzistencija Bosne i Hercegovine je međunarodno zagarantirana i nijedna politička stranka niti konstitutivni narod je ne može dovesti u pitanje, a sugerirati drugačije kroz zamorne, neodgovorne i provokativne izjave je samo toliko da se odvuče pažnja s ozbiljnih političkih i ekonomskih problema s kojima se ova zemlja suočava, navedeno je u OHR/EUSR-ovom saopćenju.

OHR/EUSR podsjeća da je SDP-e obećao pružiti pomoć na putu BiH ka EU, a onda je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da ga podriva. Izgleda da je, smatra OHR/EUSR, dr. Lagumdžija u posljednje vrijeme više aktivan u kritiziranju međunarodne zajednice nego u radu na evropskoj budućnosti ove zemlje.

Bolje bi bilo, zaključuje se u saopćenju, da SDP-e i SNSD-e objasne kakva je njihova platforma u smislu svog socijaldemokratskog nasljeđa i da se, onda, drže svojih obaveza, umjesto što napadaju legitimne državne institucije i visokog predstavnika i što se upuštaju u uzvratne napade putem medija.

Sigurno je da je ovakvo ponašanje daleko od onoga što se očekuje od ozbiljnih političkih stranaka. Svjesni smo da je reforma javnog radiotelevizijskog sistema (PBS) neispunjena reforma još od 2000. godine i mnoge vladajuće strukture u BiH su imale priliku učiniti napredak u restrukturiranju javnog RTV sistema, stav je OHR-a/EUSR-a.