Mostar
0

OHR razočaran neuspješnim izborom gradonačelnika

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) razočaran je činjenicom da ni sinoć, nakon trećeg kruga glasanja, Gradsko vijeće Mostara nije izabralo gradonačelnika.

OHR u današnjem saopćenju ističe da Statut Grada Mostara pruža dovoljno mogućnosti političkim strankama da postignu sporazum kroz tri kruga glasanja, što stranke nisu uspjele ni nakon više od četiri mjeseca.

  • Zahvaljujući tom istrajnom neuspjehu, također nema ni odluke o privremenom finansiranju, što znači da su sva plaćanja u Gradu blokirana, što dalje znači da građani Mostara trpe posljedice: uposlenici javne uprave ne dobijaju plaće, gradske institucije se ne finansiraju, a djeca sjede u nezagrijanim školama jer računi za grijanje nisu plaćeni, upozorava OHR.

OHR smatra da je posebno za žaljenje, a možda je to i pokazatelj izvora problema, što su četiri vijećnika iz jedne stranke odlučila izbjeći svoju odgovornost nedolaskom na jučerašnju sjednicu.

  • Od svih osoba koje su izabrali građani Mostara očekuje se da izvršavaju barem minimum obaveza, tj. da prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća. Budući da ni finalni krug glasanja nije donio nikakvog pozitivnog rezultata, Gradsko vijeće mora ponoviti postupak izbora gradonačelnika, počevši s predlaganjem kandidata, podsjeća OHR.

OHR očekuje da se postupak nastavi naredne sedmice i urgira da političke stranke ovaj put stave interes građana ispred sopstvenog, saopćeno je danas iz OHR-a.