BiH
0

OHR: Razgovori o modelu raspodjele državne imovine

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak sastao se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i članovima Komisije za državnu imovinu sa Zvonimirom Kutlešom na čelu.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima na planu iznalaženja prihvatljivog modela raspodjele državne imovine, kao jednom od preduvjeta za jačanje funkcionalnosti države i prioritetu koji je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira.

Kako je u izjavi datoj nakon sastanka u zgradi OHR-a istaknuo visoki predstavnik Miroslav Lajčak, radi se o jednom od pet ključnih ciljeva vezanih za završetak finkcioniranja OHR-a i njegovu tranziciju u ured specijalnog predstavnika EU-a.

Uz obećanje da će pružiti punu potporu na planu zakonskog reguliranja pitanja raspodjele državne imovine, Lajčak je izrazio očekivanje da će se aktivnosti na tom planu okončati uskoro, što osim tehničkih podrazumijeva i razrješavanje eventualnih otvorenih političkih pitanja.

Dosadašnji rad spomenute komisije pozdravio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, izražavajući uvjerenje da će svi nivoi vlasti učiniti sve da bi pitanje raspodjele državne imovine bilo razriješeno u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša kazao je da bi već u naredna dva do tri mjeseca Bosna i Hercegovina mogla imati zakon o državnoj imovini kojim bi se regulirala raspodjela državne imovine, uz napomenu da je preostalo malo pitanja o kojima dosad nije postignuta saglasnost.

Ocijenjeno je da je važno da imovina u BiH dobije titulara, što je jedan od preduvjeta za realiziranje razvojnih projekata i funkcioniranje institucija na svim nivoima vlasti.

U kontekstu raspodjele državne imovine između različitih nivoa vlasti usvojen je funkcionalno-teritorijalni princip (kriterij), te zaključeno kako Sporazum o sukcesiji bivše države ne može sam po sebi biti osnov za uknjižbu imovine, nego da se radi o unutarnjem pitanju o kojem će odlučivati institucije BiH.

Ocijenjeno je, također, da svaki od nivoa vlasti može biti titular državne movine, a ostalo je da se dogovori o tome ko će biti zadužen za implementaciju zakona o državnoj imovini kada on bude usvojen - hoće li to biti poseban ured za državnu imovinu, ili neka od postojećih državnih institucija.

Odgovarajući na upit o tome hoće li biti ponovnog sastanka s liderima bh. političkih stranaka u vezi s reformom policije, visoki predstavnik Miroslav Lajčak je istaknuo da je cilj donošenje zakona koji Bosnu i Hercegovinu vode ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, a da je manje bitno na koji će se način do tog cilja doći.

Lajčak je podsjetio da se trenutno vode razgovori na individualnoj ravni, ne isključujući ni organiziranje zajedničkog sastanka lidera bh. političkih stranaka, ukoliko se to pokaže potrebnim.