BiH
0

OHR: Prošla je era kada su moćnici u BiH mogli raditi što žele

NINA
Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da bh. političari na izvršnim položajima, a to se naročito odnosi na predsjednika Federacije BiH Niku Lozančića, trebaju koristiti svoje pravo da daju pomilovanja samo u iznimnim okolnostima.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je to vezano za informaciju da je predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić pomilovao bivšeg federalnog ministra odbrane Miroslava Prcu koji je 2004. osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina zbog zloupotrebe javnih sredstava.

"Političari bi trebali biti naročito pažljivi u slučaju da daju pomilovanja političkim saveznicima kada je ovima suđeno i kada su osuđeni za zloupotrebu službenog položaja. Inače, sve više će nezadovoljna javnost doći do zaključka da neki bh. političari misle da su još uvijek u eri kada moćnici mogu raditi što žele i kada samo obični ljudi moraju poštivati zakon", kazao je Brkić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je dodao da je ta era prošla i da u našoj zemlji postoji vladavina zakona. "Ukoliko je jedan političar osuđen za kazneno djelo, mora odslužiti svoju kaznu", istaknuo je Brkić i ponovio da je Prce priznao krivicu za zloupotrebu sredstava i dao priznanje sudu te zauzvrat dobio kaznu od pet godina zatvora.

Glasnogovornik OHR-a također je podsjetio kako je visoki predstavnik intervenirao u još jednom slučaju izvršnog pomilovanja, kada je promijenio državni zakon o pomilovanju i entitetske zakone o kaznenom postupku nakon sličnog, politički inspiriranog pomilovanja bivšeg gradonačelnika Brčkog Muniba Jusufovića.