Nikola Špirić
0

"OHR proizveo politički parazitizam"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Budimpešti da je u BiH urađeno mnogo toga uz pomoć međunarodne zajednice, ali da je sada vrijeme za novi iskorak, jer je OHR proizveo neviđenu dozu političkog parazitizma.

Špirić je na konferenciji "BiH ka stabilizaciji, prosperitetu i evropskim integracijama'', organizovanoj u okviru Višegradske saradnje kojom predsjedava Mađarska, istakao da uprkos različitim ocjenama o uspjesima, zastojima i napretku koji je BiH ostvarila od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas ostaje činjenica da je u BiH ostvareno mnogo.

On je u obraćanju podsjetio  da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je paralelno vodila tri izuzetno teška procesa, i to proces obnove ratom razrušene zemlje i uspostavljanje povjerenja, proces tranzicije i privatizacije i proces integracije u evroatlantske tokove.

Špirić je naveo da se ostankom OHR-a u postojećem kapacitetu uništava njegov kredibilitet, ali i kredibilitet domaćih institucija, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

"Neophodno je da dođemo u situaciju u kojoj će BiH biti jedna demokratska država u kojoj su političke elite zrele za donošenje odluka mimo OHR-a. U BiH postoji jednosmjeran dijalog, ali nema unutrašnjeg dijaloga",  ukazao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On  je ocijenio da bi pozitivna odluka o liberalizaciji viznog režima za građane BiH kreirala optimizam, koji je prijeko potreban za druge reforme.

"Potreban nam je novi optimizam na bazi kojeg je moguće pokrenuti ustavnu reformu, koju treba odvojiti od procesa tranzicije OHR-a", istakao je  Špirić. 
On je ukazao da svi konstitutivni narodi u BiH moraju imati jednak tretman, te da su u prošlosti postojale snage koje nisu dozvoljavale da Dejtonski sporazum profunkcioniše u cjelini, prizivajući na taj način ostanak  međunarodne zajednice.

Špirić je naglasio da je budućnost BiH u EU i da na tom putu ne smije da stoji dugo i prolazi kroz  faze čekanja i zastajkivanja, jer to otvara nove dileme.

Predsjedavajući Savjeta ministara je ukazao na tezu koja se pokušava vješto nametnuti kako je Republika Srpska (RS) opasnost za BiH, te istakao da RS može biti motor razvoja BiH, kao i da je u BiH potreban otvoren dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Predsjedavajući Savjeta ministara je konstatovao da BiH ima izgrađene institucije i da, pored velelepne sale Parlamentarne skupštine BiH, nema potrebe da se pregovori o ustavnim promjenama održavaju u vojnim bazama.