BiH
0

OHR: Prijedlog koji je na stolu nema alternative

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak još uvijek prima komentare stranaka u vezi s njegovim prijedlogom za reformu policije, te nastavlja sastanke sa stranačkim liderima, potvrdio je danas novinarima glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić. Prema navodima, alternative za prijedlog nema.

On je istaknuo kako prijedlogu o reformi policije koji je na stolu nema alternative, kao ni procesu evropskih integracija.

"Ovaj prijedlog je jedini koji bi sve strane mogle usvojiti. Jasno je da maksimalistički zahtjevi s bilo koje strane nemaju nikakve šanse za uspjeh", kazao je Milišić.

U OHR-u naglašavaju kako je visoki predstavnik trenutno fokusiran na pronalaženje rješenja, ali upozoravaju da će ukoliko bude nastavljeno opstruiranje neko morati snositi posljedice.

Također, podsjećaju da bez policijske reforme BiH ne može parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i učiniti napredak u procesu evropskih integracija, te stoga pozivaju stranačke lidere da počnu misliti na interese BiH i njenih građana.

U suprotnom, najozbiljnija posljedica će biti ta da će BiH sve više biti izolirana u regionu, koji se kreće prema EU, navode u OHR-u.