BiH
0

OHR prelazi u EUSR polovinom 2007.

FENA
Bosna i Hercegovina napreduje dobro u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali cijeli proces može biti doveden u pitanje ukoliko se policijske reforme ne provedu onako kaoko je ranije dogovoreno, poručio je u srijedu specijalni predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling nakon što se u Bruxellesu susreo s visokim predstavnikom EU-a Javierom Solanom.

Za zemlju su sada sve perspektive u rukama njenih političara, uvjerenje je Cristiana Schwarz-Schillinga, nakon iznenadnog sureta sa Solanom. On upozorava da neka od aktuelnih zbivanja nisu od dugoročne koristi zemlji, izvještava dopisnik VOA-e.

"Dovođenje u pitanje Daytona, pitanje referenduma koje čujemo posljednjih dana, dovođenje u pitanje dogovorenih policijskih reformi, to su sve situacije koje ne pomažu i ne podržavaju proces do kojeg je svima stalo - integraciju u Evropu. To su koraci u pogrešnom smjeru i odmažu približavanju BiH EU", kazao je Schwarz-Schilling.

Iako je zaključak visokog predstavnika i zvaničnog Bruxellesa da započeti proces pregovora s Evropskom komisijom o SSP-u teče dobro i da je bh. strana kvalitetno pripremljena, neprovođenje policijskih reformi dovodi u pitanje zaključenje pregovora planirano do kraja ove godine.

"Poruke Komisije su veoma jasne - ako refoma policije ne bude provedena na način kako je to dogovoreno 2005. godine, neće biti ni potpisa na SSP. Mislim da bi bh. političarima trebalo biti jasno da ovakav bojkot znači zaostajanje u pregovorima s EU-om, kao i zaostajanje u Partnerstvu za mir i svim ostalim mogućnostima koje bi se mogle ukazati u budućnosti."

Visoki predstavnik u BiH odbija mogućnost da je zemlja na začelju "evropske čekaonice" - on u aktuelnim prilikama u regionu vidi šansu da se to i dokaže - pregovori Srbije su prekiniti, tu je i kosovski problem, zatim Crnoj Gori novostečena nezavisnost znači hitno rješavanje niza pitanja - sve ovo bi moglo dati šansu Sarajevu i bh. politčarima da zemlji obbezbijede što značajniji napredak u euroatlantskim integracijama.

Schwarz-Schilling i Solana su se složili da lideri u BiH moraju preuzeti odgovornost za budućnost, da moraju shvatiti izazove integracije EU i pokazati da su sposobni uspješno provesti tranziciju odgovornosti na lokalne organe u BiH.

Tranzicija Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU bit će jedna od glavnih tema sastanka Vijeća za provedbu mira koji će se održati u Sarajevu, 22. i 23. juna ove godine.

Dok se mandat OHR-a izvlači iz Dejtonskoga mirovnog sporazuma, mandat specijalnog predstavnika EU proizlazi iz Vijeća Evropske unije. EUSR je odgovoran za praćenje i pružanje pomoći BiH na njenom putu prema integraciji u EU.

Tranzicija OHR-a u EUSR se predviđa da bude završena do prve polovine 2007. godine. Ova tranzicija uzima u obzir napredak koji je BiH već načinila na putu oporavka i putu ka euroatlantskim integracijama.

"Međutim, ovo nije jednostran proces," rekao je dr. Schwarz-Schilling. "Međunarodna zajednica mijenja prirodu svoga angažmana, ali političke strukture u BiH moraju biti proaktivne u rješavanju izazova koji iz ovoga proističu."

"U ovom trenutku, problem je kod BiH, a ne kod EU. Maksimalistički pristup ustavnoj reformi i ambivalentan pristup policijskoj reformi dva su razloga za spore pomake BiH. Bojkot Parlamenta BiH od strane srpskih predstavnika i huškačke izjave u pogledu navodnog referenduma ističu upravo one slabosti za koje je zabrinuta EU", kazao je.

Visoki predstavnik je rekao kako je primoran da donese zaključak da su neki politički lideri u BiH spremni ugroziti interese i izglede za lijepu budućnost građana BiH zbog dobijanja, kako oni misle, političkih poena.