BiH
0

OHR pregovara o vraćanju dokumenata

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik u BiH razmatra mogućnost vraćanja dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića, kako bi ga mogli posjetiti.

Nakon što su javno upućeni zahtjevi da se vrate lični dokumenti članovima porodice Karadžić, Ured Visokog predstavnika (OHR) u BiH počeo je pregovore sa “međunarodnim i domaćim partnerima”.

Ovo je za Justice Report potvrdila Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a, dodavši da više ništa ne može reći o mogućnostima ukidanja mjera protiv porodice haškog optuženika Radovana Karadžića.

Zbog sumnje da su dio mreže podrške haškom optuženiku, odlukom Miroslava Lajčaka, Visokog predstavnika u BiH, 10. januara ove godine oduzete su putne isprave Karadžićevoj supruzi Ljiljani Zelen-Karadžić, sinu Aleksandru, te kćerki Sonji Karadžić-Jovičević i njenom suprugu Branislavu Jovičeviću.

Tom prilikom njima su izdate takozvane dopunske lične karte, koje im mogu poslužiti isključivo za kretanje u okviru granica BiH.

Nakon hapšenja Radovana Karadžića 21. jula 2008. godine u Beogradu, njegova porodica, koja živi na Palama, nedaleko od Sarajeva, zatražila je od Visokog predstavnika da im se vrate dokumenti, kako bi ga mogli posjetiti dok je još u Srbiji.

“Moja majka je narušenog zdravlja i to je jedan od razloga zbog kojih smo molili da nam dopuste da vidimo tatu u Beogradu. Nemamo mogućnosti da putujemo u Haag, tako da moramo to obaviti sada, pošto sumnjam da će više biti prilika da ga vidimo”, izjavila je Sonja Karadžić-Jovičević za Justice Report.

Prije nešto više od mjesec dana, Visoki predstavnik je dozvolio vraćanje dokumenata, putnih isprava i ličnih karata članovima porodice Stojana Župljanina, koji je uhapšen u Srbiji 11. juna 2008., nakon devetogodišnjeg skrivanja.

Župljanina Haški tribunal tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata na području Krajine, te planiranje progona “koji je eskalirao u genocid”.

Prema saopćenju OHR-a od 9. jula 2008. godine, ova odluka je donesena nakon konsultacija sa Haškim tribunalom i “drugim relevantnim međunarodnim i lokalnim partnerima u oblasti sigurnosti i provođenja zakona”.

Osim porodice Karadžić, vraćanje dokumenata njenim članovima javno je od OHR-a zatražio i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske (RS), istaknuvši da su s hapšenjem prestali razlozi za sprečavanje njihovog izlaska iz BiH.

Dodik je tom prilikom javno obećao i pomoć porodici Karadžić, naglasivši da je to “prvo što Vlada RS-a treba da uradi”.

Prema odredbama Zakona o saradnji Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu, Vlada RS-a će posebnim propisom “regulisati materijalno obezbjeđenje lica iz RS-a koja se nalaze u pritvoru po odluci Tribunala, kao i članova njihovih porodica”.