BiH
0

OHR: Pravosuđe ne smije biti predmet političkog pritiska

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) izrazio je danas žaljenje zbog činjenice da su najviši zvaničnici Republike Srpske pribjegli neodgovornim komentarima o optužnici podignutoj protiv Mladena Ivanića i njegovih saradnika.

U OHR-u ocjenjuju kako takvi komentari dovode u pitanje javne izjave tih istih zvaničnika o tome da su oni protivnici organiziranog kriminala i korupcije, te ugrožavaju nezavisnost pravosuđa i sugeriraju da bi neki ljudi trebali biti iznad zakona samo zbog svog političkog položaja.

"OHR nema ništa s optužnicom protiv Ivanića. No, OHR je svjestan da je, u vrijeme kada je PDP bio na čelu Vlade, rukovodstvo Srpskih šuma izazvalo veliku zabrinutost međunarodne zajednice, između ostalog i zbog svoje uloge u pružanju finansijske pomoći bjeguncima optuženim za ratne zločine", navodi se u saopćenju OHR-a.

Ta zabrinutost rezultirala je nizom reakcija međunarodne zajednice, kao što su revizije koje su otkrile velike probleme u okviru Srpskih šuma, finansijske sankcije SAD-a protiv Srpskih šuma, nakon čega su uslijedila i ograničenja putovanja za neke od lidera PDP-a.

Navodi se kako činjenica da je stranka Mladena Ivanića odlučila krenuti sa simboličnim napadom na OHR i bonske ovlasti tek nakon što je Ivanić saznao za mogućnost podizanja optužnice jasno pokazuje da je svrha te inicijative skrenuti pažnju javnosti sa ozbiljnih optužbi protiv njega i njegove stranke.

Činjenica da je ovu inicijativu pokrenula osoba koja je i već sama osuđena za korupciju dovoljno govori sama po sebi, zaključuje se u saopćenju OHR-a.