BiH
0

OHR: Pravno upitne izjave iz RS-a o povlačenju nadležnosti prenijetih na BiH

FENA
Ured visokog predstavnika smatra da je mogućnost da se jednostrano povuče iz sporazuma o prijenosu nadležnosti koji su prethodno doneseni demokratskim pristankom zakonodavnih tijela oba entiteta pravno upitna te da to može utvrditi samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

OHR je jasno izrazio svoj stav o ovom pitanju u odgovoru na nedavne izjave Vlade Republike Srpske u vezi sa sporazumima o prijenosu nadležnosti.

Do danas su izvršena samo tri zvanična sporazuma o prijenosu nadležnosti i to u oblasti pravosudne reforme, reforme odbrane i indirektnog oporezivanja, a međunarodna zajednica nije nametnula nijedan dogovor.

Na osnovu ovih sporazuma o prijenosu nadležnosti Bosna i Hercegovina je ostvarila niz važnih prednosti. Sporazumi o prijenosu nadležnosti su doprinijeli napretku u evroatlantskim integracijama.

Sve ono što je proisteklo iz sporazuma o prijenosu nadležnosti uključuje pozivnicu za pristupanje NATO-ovom Partnerstvu za mir, povećanje prihoda putem jedinstvenog računa i prikupljanja poreza putem Uprave za indirektno oporezivanje, jednaka pravila i propise u vezi sa sudijama i tužiocima. Aktivnosti na povlačenju iz sporazuma o prijenosu nadležnosti bi ugrozile ove prednosti i evropska perspektiva Bosne i Hercegovine bi mogla postati upitna, navodi se u saopćenju za javnost OHR-a.