BiH
0

OHR pozvao na transparentno imenovanje ombudsmana BiH

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian pozvao je danas bh. parlamentarce da jasno pokažu svoje opredjeljenje za ljudska prava kada sutra budu glasali za imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Proces imenovanja mora biti završen izborom kandidata prema njihovoj stručnosti, iskustvu i znanju", izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika, saopćeno je iz OHR-a.

Parlamentarna Komisija nadležna za vođenje procedure izbora je svoj zadatak obavila objektivno i transparentno te je Parlamentu uputila listu od 24 kandidata koji zadovoljavaju uslove za ovu poziciju. Predstavnici Centra civilnih inicijativa, Helsinškog komiteta za ljudska prava i nevladine organizacije "Naša prava" su također bili uključeni u rad ad hoc komisije.

"Donošenjem odluke zasnovane na stručnim kvalifikacijama, osigurat će se integritet ove institucije", rekao je Raffi Gregorian. OHR očekuje od Parlamentarne skupštine BiH da djeluje u skladu sa zaključcima ad hoc komisije za imenovanja.

Parlamentarna skupština BiH sada ima priliku da javno glasa o svakom kandidatu i OHR je pozvao PS BiH da to i uradi, ističe se u saopćenju OHR-a.

Proces imenovanja ombudsmana BiH kao i unifikacija institucije ombudsmana na državnom i entitetskom nivou su definirani izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila 27. marta 2006.god. Prvi pokušaj imenovanja ombudsmana BiH je propao zbog poteškoća izazvanih ličnim interesima te nemogućnosti da se osigura transparentnost.

Unifikacija institucije ombudsmana na državnom i entitetskom nivou predstavlja postprijemni uslov koje je Vijeće Evrope postavilo za Bosnu i Hercegovinu te je kratkoročni prioritet u dokumentu Evropsko partnerstvo s BiH, podsjećaju iz OHR-a.