{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju

F
27.7.2007. u 14:25
0
0
OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju
0
OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u prilici su da pokažu opredjeljenje za bolju budućnost ove zemlje tako što će u ponedjeljak usvojiti Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou, saopćeno je danas iz OHR-a.
Usvajanjem ovog zakona BiH prestat će biti jedina potpisnica bolonjskog procesa bez državnog zakona o visokom obrazovanju.

Iz OHR-a podsjećaju da je Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou uvjet iz Evropskog partnerstva a istovremeno i obaveza koju je BiH preuzela nakon prijema u Vijeće Evrope.

Njegovo usvajanje stvorilo bi zakonodavni okvir za reformu visokog obrazovanja u skladu s principima bolonjskog procesa i uvjetima iz Lisabonske konvencije o priznavanju diploma u cijeloj BiH, uz poštivanje postojećih ustavnih odredbi i političke stvarnosti BiH.

Ovaj zakon uspostavlja zajedničke standarde čiji je cilj poboljšati kvalitet obrazovanja koje se pruža studentima, omogućiti njihovu mobilnost te omogućiti priznavanje domaćih visokoškolskih diploma i titula unutar evropskog područja visokog obrazovanja, i na taj način pružiti bolju perspektivu za obrazovanje i zaposlenje svim građanima koji steknu visokoškolsku diplomu.

"Odgađanja u donošenju ovog zakona naštetila bi interesima kako bosanskohercegovačkih studenata tako i univerziteta i dovela u pitanje napore BiH na postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja", upozoravaju iz OHR-a.

Ovaj zakon je polazna osnova za reformu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Daljnje opredjeljenje organa vlasti i visokoškolskih institucija za njegovu punu provedbu također će biti neophodno kako bi studenti uistinu iskoristili prednosti koje im ovaj zakon donosi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: