{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju

F
27.7.2007. u 14:25
0
0
OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju
0
OHR poziva na usvajanje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u prilici su da pokažu opredjeljenje za bolju budućnost ove zemlje tako što će u ponedjeljak usvojiti Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou, saopćeno je danas iz OHR-a.
Usvajanjem ovog zakona BiH prestat će biti jedina potpisnica bolonjskog procesa bez državnog zakona o visokom obrazovanju.

Iz OHR-a podsjećaju da je Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou uvjet iz Evropskog partnerstva a istovremeno i obaveza koju je BiH preuzela nakon prijema u Vijeće Evrope.

Njegovo usvajanje stvorilo bi zakonodavni okvir za reformu visokog obrazovanja u skladu s principima bolonjskog procesa i uvjetima iz Lisabonske konvencije o priznavanju diploma u cijeloj BiH, uz poštivanje postojećih ustavnih odredbi i političke stvarnosti BiH.

Ovaj zakon uspostavlja zajedničke standarde čiji je cilj poboljšati kvalitet obrazovanja koje se pruža studentima, omogućiti njihovu mobilnost te omogućiti priznavanje domaćih visokoškolskih diploma i titula unutar evropskog područja visokog obrazovanja, i na taj način pružiti bolju perspektivu za obrazovanje i zaposlenje svim građanima koji steknu visokoškolsku diplomu.

"Odgađanja u donošenju ovog zakona naštetila bi interesima kako bosanskohercegovačkih studenata tako i univerziteta i dovela u pitanje napore BiH na postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja", upozoravaju iz OHR-a.

Ovaj zakon je polazna osnova za reformu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Daljnje opredjeljenje organa vlasti i visokoškolskih institucija za njegovu punu provedbu također će biti neophodno kako bi studenti uistinu iskoristili prednosti koje im ovaj zakon donosi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: