BiH
0

OHR pozdravio novi Zakon o zabrani diskriminacije

Sarajevo-x.com
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU pozdravlja današnju odluku Vijeća ministara BiH kojom je usvojen Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije.

Iako je zaštita od diskriminacije ugrađena u Ustav BiH, prije usvajanja ovog Zakona nije postojao sveobuhvatni okvir građanskih i upravnih propisa protiv diskriminacije na osnovu rase, boje kože, jezika, religije, nacionalnog ili etničkog porijekla; ovaj Zakon to predstavlja.

Ukoliko Parlamentarna skup{tina BiH usvoji Zakon u ovom obliku, on će osigurati jednakost i zaštitu od diskriminacije u skladu sa modernim standardima EU i međunarodnim standardima.

Novi ključni elementi Prijedloga zakona uključuju: sveobuhvatnu definiciju pojma diskriminacije uključujući oblike diskriminacije kao što su segregacija, uznemiravanje, mobing , zaštitu osoba ili grupa osoba kroz građansko i upravno pravo.

Također uključuje i jasne mehanizme efikasne borbe protiv diskriminacije, što uključuje i smjernice za iznošenje slučajeva diskriminacije te upute o mjerama koje trebaju preduzeti pravosudne, zakonodavne i izvršne vlasti u tim slučajevima.

Priznaje se da diskriminaciju mogu činiti i fizičke i pravne osobe, javne ili privatne, oslobađanje žrtve obaveze dokazivanja krivnje, a pravna i fizička tijela će morati pokazati da nije bilo diskriminacije.

Za sprječavanje diskriminacije je nadležna jedinstvena centralna institucija – Ured Ombudsmana BiH.

Novim zakonom se osigurava bolja zaštita, s obzirom da je definicija radnji koje predstavljaju diskriminaciju obimnija a mehanizmi zaštite su snažniji.

Sudovi će imati jedan sveobuhvatan zakon kojim se detaljno regulira njihov rad. Ranije su se sudovi morali oslanjati na apstraktne definicije koje su bile podložne različitim tumačenjima.

Ovaj zakon je jedan od ključnih prioriteta definiranih Evropskim partnerstvom i preduslov je za plan liberalizacije viznog režima te bi što prije trebao biti upućen Parlamentu BiH.

Ured visokog predstavnika i specijalni predstavnik EU pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da odmah usvoji predloženi Zakon, stoji u saopćenju Ureda OHR-a.