Uprkos tome brojne žalbe
56

OHR poslao pismo Arnautoviću: CIK-u su proširena ovlaštenja kako bi zaštitili izborni proces

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH. Oni su kazali kako je Christian Schmidt donio tehničke izmjene Izbornog zakona i proširio ovlasti CIK-a da bi mogli zaštititi integritet izbornog procesa.
"Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik donio 27. jula imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način", naveli su oni.

Ističu da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima.

"Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare", navode oni.

Preciziraju da član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti.

"Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija", navedeno je u pismu.

Međutim, sve to očito nije dovoljno. A nije dovoljno jer se Schmidt nije bavio pitanjima poput političke kontrole biračkih odbora ili uvođenjem skenera. Neko misli da BiH očito još nije spremna za tu vrstu tehničkih promjena, zbog toga imamo ogroman broj žalbi, zahtjeva za novo brojanje glasova pa i ponavljanje izbora.