Inzko o imovini
0

OHR popisuje, političari odlučuju o podjeli

SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je da će radna grupa OHR-a pokušati da napravi inventar imovine, a da će se o podjeli te imovine odlučivati politički.

"Ovdje se radi samo o tehničkoj listi inventara, a ne o odluci o njenoj podjeli", izjavio je Inzko za "Nezavisne novine", dodajući da se nada da će taj posao biti završen u kratkom vremenu.

Govoreći o ustavnim promjenama, Inzko je naveo da će međunarodna zajednica biti u tom procesu, na ovaj ili onaj način, ali da bi bilo sjajno kada bi domaći političari sami mogli pronaći rješenje. 

"Bilo bi sjajno da ti pregovori uspiju, ali ustavna reforma nije uslov za transformaciju OHR-a u Evropsku kancelariju", rekao je Inzko.

On je ocijenio da prudski proces nije mrtav već da je "zaglavio" i da postoji razlog za njegovo proširenje.

"Tihić je tražio proširenje prudskog procesa jer smatra da i druge bošnjačke partije treba da budu takođe prisutne, a tu je još i HDZ 1990. To će svakako otežati iznalaženje konsenzusa, ali ako dođe do rezultata, imali bismo jednu širu bazu, a to se prije svega odnosi na dvotrećinsku većinu u parlamentu", naveo je Inzko.

On je dodao da će OHR nastojati da u septembru bude nastavljen prudski proces u kojem bi prudska trojka ostala jezgro.