BiH
0

OHR: Politički lideri BiH se dogovorili da se nastave dogovarati

FENA
Ustavne promjene u Bosni i Hercegovini moraju se provesti, a to će vjerojatno biti učinjeno putem posebne komisije čiji bi rad pomogla međunarodna zajednica, najavio je u subotu navečer visoki predstavnik za BiH Christain Schwarz-Schilling.

On se sinoć u Sarajevu sastao s predsjednicima nekoliko uticajnih političkih stranaka pokušavajući postići dogovor o deblokadi procesa ustavnih reformi zaustavljenih kada su Stranka za BiH (SBiH) i HDZ 1990. prošle godine u parlamentu srušili paket ustavnih promjena.

Schwarz-Schillingovom pozivu za nove razgovore nisu se odazvali predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić dok je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija sastanak u OHR-u brzo napustio.

Lagumdžija je Federalnoj televiziji izjavio kako je učesnicima sastanka ponuđen na potpis dokument kojim bi se obavezali na nastavak ustavnih reformi i okončanje tog procesa do kraja 2009. godine.

"To je potpuno besmisleno. Ovim se samo želi amnestirati odgovorne za propast paketa ustavnih promjena iz aprila prošle godine", kazao je Lagumdžija.

Schwarz-Schilling je pojasnio kako je dokument koji je ponudio stranačkim liderima zapravo nacrt političkog dogovora o tome kako provesti ustavnu reformu.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izrazio je uvjerenje da će dokument koji je ponudio OHR biti osnova za ustave promjene te je najavio kako će početkom naredne sedmice političke stranke dostaviti svoje primjedbe na predloženi papir koje će onda biti izložene Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) tokom zasjedanja u Sarajevu.

Predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je pak kako subotnji sastanak nije donio ništa bitno.

"Ništa nije dogovoreno i ništa nije potpisano. Osim dogovora da se dogovaramo na budućim sastancima o temi koja se zove ustavne promjene", kazao je novinarima Dodik.