|

OHR poklekao pred Dodikom?

OHR poklekao pred Dodikom?
0
S
Sarajevo-x.com
15.12.2009. u 09:30
35
komentara
0

dijeljenja
OHR poklekao pred Dodikom?
Valentin Inzko je produžio mandat stranim pravnicima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina. Političari u RS najavljuju održavanje referenduma zbog ovakve odluke, a u Federaciji BiH ovo smatraju porazom OHR-a.
Ostanak stranih sudija i tužilaca još tri godine, bez obzira što se odluka visokog predstavnika odnosi na mandate u Odjeljenju za ratne zločine, neprihvatljiva je za RS. U ovom entitetu odlučni su da provedu najavljeni refendum, jer smatraju da OHR provodi "pravno nasilje nad RS", piše Deutsche Welle.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će prvo skupština RS-a odbaciti odluku OHR-a, a nakon toga će uslijediti i izjašnjavanje građana.

"Za nas su neprihvatljive sudije i tužioci. Za nas su neprihvatljivi, jer ne postoje, jer su vještačka tvorevina, napravljena mimo Dejtonskog sporazuma i mimo Ustava BiH. Oni nemaju uporište ni u Ustavu ni u Dejtonu", rekao je Dodik.

S druge strane političari iz Federacije BiH, prvenstveno bošnjački, smatraju da je visoki predstavnik podlegao pritiscima političara iz RS. Potpredsjednik SDA Adil Osmanović kaže da se radi o polovičnoj odluci koja će dovesti u pitanje kredibilitet OHR-a.

"Smatram da je visoki predstavnik morao produžiti mandat i sudijama koji su na predmetima organiziranog kriminala. Ovo može imati dalekosežne posljedice po vladavinu prava u BiH", rekao je Osmanović.

On je dodao da je visoki predstsavnik morao produžiti mandat i sudijama koji su na predmetima organiziranog kriminala. Ovo može imati dalekosežne posljedice po vladavinu prava u BiH, rekao je Osmanović.

Istovremeno lider Demokratske partije i bivši predsjednik RS Dragan Čavić kaže da je ovo najlošija odluka koju je visoki predstavnik mogao donijeti, jer je ona, kako smatra, odgovor na ono što je slušao od vladajućeg režima iz RS.

"Vidjećemo kako će reagovati vlast u RS i vidjećemo kako će odgovoriti. Ako ne odgovore na način kako su to javno prezentovali, onda mogu da sumnjam da postoji dogovor između međunarodne zajednice i vlasti u RS da ovakva bude odluka visokog predstavnika", rekao je Čavić.

Politički analitičar iz Tuzle Ibrahim Prohić kaže da današnja odluka OHR-a predstavlja neprincipijalan kompromis koji nastavlja agoniju u BiH. Ovo rješenje, tvrdi Prohić, samo pokazuje da "EU ne zna šta da radi sa BiH", te da ne postoji izlazna strategija u slučaju ove zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...