Značajna podrška
1

OHR podržao rad i ulogu Ureda disciplinskog tužioca u Bosni i Hercegovini

V. K.
OHR naglasio značaj Ureda disciplinskog tužioca u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
OHR naglasio značaj Ureda disciplinskog tužioca u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
U zvaničnom saopćenju OHR-a, iz ove organizacije su istakli kako podržavaju rad Ureda disciplinskog tužioca u Bosni i Hercegovini te se tako OHR pridružio organizacijama koje su pružile podršku ovoj instituciji.

Kako su istakli u saopćenju, Ured disciplinskog tužioca u BiH jedan je od ključnih faktora za jačanje odgovornosti pravosuđa Bosne i Hercegovine.

"OHR u potpunosti podržava značajan rad Ureda disciplinskog tužioca i njegovu ulogu u jačanju odgovornosti pravosuđa Bosne i Hercegovine. Rad Ureda je od ključne važnosti za unapređenje integriteta sudija i tužilaca. Pozivamo medije da prate rad Ureda i izvještavaju o njemu pravedno i na osnovu činjenica", saopćeno je iz OHR-a.

Prije nekoliko dana, povodom djelovanja i značaja Ureda disciplinskog tužioca oglasili su se i iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini te su naglasili kako Ured mora biti nezavisan i slobodan od utjecaja koji bi mogli kompromitovati njegov rad.

Također, Predsjedništvo VSTV-a BiH izrazilo je svoju podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Ureda disciplinskog tužioca.

"Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku te ujedno osuđujemo svaku vrstu pritisaka na rad ovog Ureda. Naglašavamo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u potpunosti opredijeljeno da provede reforme koje se pred nas postavljaju te da podigne nivo povjerenja bosanskohercegovačke javnosti i svojih međunarodnih partnera", naglasili su tada iz VSTV-a.