BiH
0

OHR: Podrška nacionalnoj strategiji za rješavanje ratnih zločina

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian susreo se danas sa Mirjanom Simanić i Stakom Vukmanović, iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Istočnog Sarajeva.

Rješavanje slučajeva ratnih zločina od ključne je važnosti za pomirenje u BiH. OHR podržava pravo porodica žrtava da se i njihov glas čuje i ostvare njihova zakonska prava.

U toku sastanka prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian istakao je da obje entitetske vlade zaostaju kada je u pitanju provedba odluka Doma za ljudska prava, saopćeno je danas iz OHR-a.

"I dalje ću urgirati kod vlada Federacije BiH i Republike Srpske da rade na provedbi odluka Doma za ljudska prava u vezi sa nestalim osobama," rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian.

"Jedno od važnih pitanja sa kojima se ova zemlja suočava je procesuiranje ratnih zločina. Rješavanje pitanja koja se tiču ratnih zločina ima ključnu ulogu u procesu pomirenja i prijeko je potrebno u Bosni i Hercegovini. Svi u ovoj zemlji su frustrirani sporošću procesuiranja ratnih zločina", rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian .

“Zbog toga visoki predstavnik i ja dajemo snažnu podršku usvajanju sveobuhvatne Nacionalne strategije za rješavanje slučajeva ratnih zločina”, istaknuo je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.