BiH
0

OHR: Podrška mjerama visokog predstavnika

FENA
OHR
OHR
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sastao se danas sa državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Italije Famianom Crucianellijem, saopćeno je iz OHR-a. Tokom sastanka visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU izvijestio je državnog tajnika Crucianellija o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Crucianelli izrazio je podršku mjerama koje je donio visoki predstavnik, budući da su ove mjere potrebne za funkcionalnost Bosne i Hercegovine i u skladu su sa Dejtonskim sporazumom.

Mjere su adekvatne, izbalansirane i pozitivne za funkcioniranje institucija BiH. Nisu usmjerene protiv bilo koje grupe ili naroda, niti podrivaju ustavne prerogative entiteta i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Obojica su se saglasila da je evropski put pravi put za Bosnu i Hercegovinu te apelirali na političke lidere u BiH da učine konkretne korake kako bi - što je prije moguće - deblokirali put ka Evropi.

Ovo će donijeti vidljive prednosti svim građanima zemlje te dati doprinos regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Mostarska deklaracija, kako su je okarakterizirali i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Lajčak i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Crucianelli predstavlja pozitivan signal vodećih političara BiH, kako bi se reforma policije pokrenula naprijed, jer ona i dalje ostaje ključni uvjet EU.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dala jasnu evropsku perspektivu. Na BiH je da odluči da li želi prihvatiti evropsku perspektivu ili ne, saopćeno je.