BiH
0

OHR: Početni napredak u Ministarstvu sigurnosti BiH mora se održati

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak smatra da je Ministarstvo sigurnosti BiH ostvarilo napredak u svom radu u posljednje dvije sedmice, misleći pritom na određenu legislativu koja je iz ovog ministarstva proslijeđena Vijeću ministara BiH.

Riječ je o novom zakonu o boravku i kretanju stranaca i azilu i izmjenama i dopunama Zakona o službi za poslove sa strancima, te koracima koje je Ministarstvo sigurnosti poduzelo kako bi ubrzalo administrativne procedue i unaprijedilo svoju efikasnost.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, Lajčak ove početne aktivnosti Ministarstva pozdravlja te naglašava kako one moraju biti nastavljene.

-U pismu koje je uputio Tariku Sadoviću, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je ministra da osigura da napredak koji je ostvaren u posljednje dvije sedmice bude održan, kazao je Milišić.

On nije mogao precizirati konkretan napredak koji OHR pohvaljuje, ali je naveo da ministar Sadović kao nadležni ministar sada mora kroz zakonodavni proces odbraniti spomenutu legislativu.

-Princip partnerstva između međunarodne zajednice i vašeg ministarstva treba da bude zasnovan na unapređenju vladavine zakona. Započeli ste u pravom smjeru, citirao je Milišić visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.

Lajčak se nedavno susreo s ministrom sigurnosti BiH kako bi iskazao svoju zabrinutost zbog dešavanja u ovom ministarstvu. On je izjavio da je od suštinskog značaja da Ministarstvo uživa puno povjerenje svih koji žive u BiH.