{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"OHR plaća poreze na plate i doprinose za svoje zaposlene"

S
7.6.2009. u 11:25
0
3
"OHR plaća poreze na plate i doprinose za svoje zaposlene"
0
"OHR plaća poreze na plate i doprinose za svoje zaposlene"
Foto: Sarajevo-x.com
Plaćanje poreza na plate i doprinosa za zaposlene u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u skladu je sa zakonima oba entiteta u BiH, rekao je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.
"Što se tiče plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene u OHR-u, to je u potpunosti u skladu sa zakonima oba entiteta", rekao je Brkić, komentarišući tvrdnje da je OHR oštetio budžet i fondove u Republici Srpskoj (RS) za više od 15 miliona KM, neplaćanjem poreza na plate i doprinosa za zaposlene koji su prijavljeni na teritoriji Republike Srpske.

Pozivajući se na sagovornika bliskog strukturama međunarodne zajednice u BiH, list "Pres RS" danas je objavio da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH u proteklih 14 godina oštetila budžet i fondove u RS za više od 15 miliona KM, neplaćanjem poreza na plate i doprinosa za zaposlene koji su prijavljeni na teritoriji Republike Srpske, kao i da za to niko neće odgovarati zbog imuniteta koji imaju diplomatski predstavnici u BiH.

Isti izvor je naveo da OHR "vrši klasičnu utaju poreza i doprinosa na plate tako što lokalno zaposleno osoblje prijavljuje tek na 20 odsto od stvarnog iznosa ličnih primanja, te dodao da sličnu praksu imaju i Policijska misija EU /EUPM/ i neke druge institucije EU u BiH".

"Od 1996. do 2001. godine u OHR-u je širom RS bilo zaposleno između 250 i 300 ljudi, koji su se tretirali kao lokalno osoblje. Njihova prosječna plata u to vrijeme bila je oko 1.200 KM. Koliko je ukupno OHR oštetio RS i BiH u ovom trenutku je nemoguće precizno izračunati, jer je ta kancelarija počela da plaća poreze i doprinose na plate zaposlenog lokalnog osoblja tek 1. jula 2001. godine. Obzirom da doprinosi nisu uplaćivani ni prvih pet godina mandata, može se izračunati da je RS za taj period oštećena za najmanje 10 miliona KM", tvrdi izvor "Presa RS".

On je naglasio da se od 1. jula 2001. godine primjenjuje nova strategija, odnosno prijavljivanje samo jedne petine ličnih primanja, u šta se uvjerio uvidom u lični poreski karton jednog zaposlenog u OHR-u, čija plata prelazi 4.500 KM, a čija su godišnja primanja prijavljena na samo 9.545,90 KM, što znači da je samo u ovom slučaju izbjegnuto plaćanje obaveza u iznosu od oko 45.000 KM.

"Ovaj dio je teško izračunati, ali postoji procjena da je na taj način utajeno između pet i sedam miliona, što sve skupa dovodi do brojke veće od 15 miliona KM", tvrdi izvor lista.

On je dodao da se, međutim, postavlja pitanje koliko istražni organi RS i BiH mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno kolike su njihove nadležnosti, a kolika ograničenja.

"Naime, OHR u BiH uživa status diplomatske misije i njegovi zaposlenici, odnosno odgovorna lica, ne mogu biti krivično gonjeni", rekao je sagovornik "Presa RS".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: