{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR osudio ponašanje delegata u Domu naroda Federacije BiH

22.3.2013. u 20:00
0
33
OHR osudio ponašanje delegata u Domu naroda Federacije BiH
0
OHR osudio ponašanje delegata u Domu naroda Federacije BiH
Nakon što Dom naroda parlamenta FBiH jučer nije potvrdio troje sudija Ustavnog suda, zatražili smo komentar u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
Mnogobrojni političari stranaka koje imaju većinu u Parlamentu Federacije BiH jučer su pozvali OHR da se uključi u cijeli proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH a time i Vijeća za vitalni nacionalni interes.

"Imajući u vidu trenutne sporove u Vladi Federacije BiH, potreba za funkcionalnim institucijama, posebno Ustavnim sudom, nikad nije bila veća", kazali su iz OHR-a za portal Klix.ba.

"Za svaku je osudu da institucije i lideri u Federaciji BiH, uključujući i ponovno jučerašnje ponašanje delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, još jednom nisu bili u mogućnosti da omoguće funkcioniranje najvišeg suda u entitetu i uspostavu Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Svjedoci smo da zvaničnici na najvišem nivou stavljaju interese svojih političkih stranaka iznad interesa građana i funkcionalnih institucija demokratije", navode iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dodaju da je odgovornost izabranih zvaničnika prema Federaciji i njenim građanima i dalje jednako obvezujuća.

"To je dužnost koju su preuzeli na sebe kada im je izborno tijelo dalo mandat i kada su položili svoje svečane zakletve. Prije samo sedam dana Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao vlasti da osiguraju odgovarajuće funkcioniranje Ustavnog suda Federacije BiH. Visoki predstavnik je u konsultacijama s međunarodnom zajednicom u vezi s ovim pitanjem, a Upravni odbor Vijeća za provedbu mira će se sastati u utorak", kazali su nam u OHR-u te dodali kako niko ne treba dalje destabilizirati situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: