{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima

F
14.6.2006. u 09:12
0
0
OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima
0
OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Christian Schwarz-Schilling je jutros na sastanku s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Wolfgangom Schaeubleom u Berlinu zatražio njemačku podršku za izmjene viznog režima Europske unije prema građanima BiH, saopćeno je iz OHR-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zadnjeg dana dvodnevne posjete Njemačkoj visoki predstavnik je kazao da EU treba ublažiti vizni režim za neke kategorije građana, uključujuči ljude iz poslovnog života BiH, studente i osobe koje se bave naučno-istraživačkim radom. To bi trebao biti prvi korak u ublažavanju viznog režima za sve građane Bosne i Hercegovine.

"EU mora građanima BiH uputiti pozitivan signal kako bi ohrabrila daljnji razvoj situacije u napredovanju ove zemlje ka euroatlanskim strukturam", kazao je Schwarz-Schilling na početku sastanka.

Visoki predstavnik je takođe naglasio napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u sprovođenju reformi čiji je cilj jačanje vladavine prava. Posebno je istaknuo da DGS sada radi na svim graničnim prijelazima BiH, da statistički podaci ukazuju na značajan napredak u sprječavanju nezakonitih ulazaka u zemlju, da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovodi svoje aktivnosti, da su za strane državljane koji imaju prebivalište u BiH uvedene identifikacijske isprave s odgovarajućim elementima zaštite, da je u toku proces provjere naturaliziranih državljana BiH i da je uspostavljen centralizirani sistem za kontrolu izdavanja bh. viza stranim državljanima. Dodao je i to da je srovedena opsežna reforma pravosudnih organa BiH te eliminirano političko uplitanje u njihov rad, čime je omogućeno uspješno procesuiranje osoba na visokim funkcijama.

Ministar Schaeuble je konstatirao da je Bosna i Hercegovina ostvarila uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala. Pristao je da podrži što skorije započinjanje pregovora s BiH o ublažavanju viznog režima i potpisivanju sporazuma o readmisiji s Europskom unijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: