|

OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima

OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima
0
F
FENA
14.6.2006. u 09:12
0
komentara
0

dijeljenja
OHR osigurao njemačku podršku za ublažavanje viznog režima
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Christian Schwarz-Schilling je jutros na sastanku s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Wolfgangom Schaeubleom u Berlinu zatražio njemačku podršku za izmjene viznog režima Europske unije prema građanima BiH, saopćeno je iz OHR-a.
Zadnjeg dana dvodnevne posjete Njemačkoj visoki predstavnik je kazao da EU treba ublažiti vizni režim za neke kategorije građana, uključujuči ljude iz poslovnog života BiH, studente i osobe koje se bave naučno-istraživačkim radom. To bi trebao biti prvi korak u ublažavanju viznog režima za sve građane Bosne i Hercegovine.

"EU mora građanima BiH uputiti pozitivan signal kako bi ohrabrila daljnji razvoj situacije u napredovanju ove zemlje ka euroatlanskim strukturam", kazao je Schwarz-Schilling na početku sastanka.

Visoki predstavnik je takođe naglasio napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u sprovođenju reformi čiji je cilj jačanje vladavine prava. Posebno je istaknuo da DGS sada radi na svim graničnim prijelazima BiH, da statistički podaci ukazuju na značajan napredak u sprječavanju nezakonitih ulazaka u zemlju, da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovodi svoje aktivnosti, da su za strane državljane koji imaju prebivalište u BiH uvedene identifikacijske isprave s odgovarajućim elementima zaštite, da je u toku proces provjere naturaliziranih državljana BiH i da je uspostavljen centralizirani sistem za kontrolu izdavanja bh. viza stranim državljanima. Dodao je i to da je srovedena opsežna reforma pravosudnih organa BiH te eliminirano političko uplitanje u njihov rad, čime je omogućeno uspješno procesuiranje osoba na visokim funkcijama.

Ministar Schaeuble je konstatirao da je Bosna i Hercegovina ostvarila uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala. Pristao je da podrži što skorije započinjanje pregovora s BiH o ublažavanju viznog režima i potpisivanju sporazuma o readmisiji s Europskom unijom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.