BiH
0

OHR očekuje da RS konsultuje vlasti BiH prilikom potpisivanja aneksa sa Srbijom

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak apeluje na Republiku Srpsku da informira i konsultuje vlasti BiH tokom pregovora i zaključivanja aneksa na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, saopćila je Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog ureda OHR-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ističući da su mediji izvijestili da je predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik jučer postavio pitanje zašto bi OHR tražio dokumentaciju o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske sa Srbijom, Radetić je kazala da je Ustavni sud BiH ranije donio presudu da entiteti imaju pravo prema Ustavu da uspostavljaju specijalne i paralelne veze sa susjednim državama bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH.

"Istovremeno, u Daytonskom sporazumu se jednako precizno navodi da ovi sporazumi moraju u potpunosti biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine. Također je jasno da se strane u sporazumu moraju suzdržati od preduzimanja bilo kakvog akta koji bi narušio suverenitet i teritorijalni integritet BiH", istakla je Radetić.

Visoki predstavnik je, naglasila je, konačni autoritet za civilne aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma, s obavezom da osigura da se svi nivoi vlasti u BiH pridržavaju Mirovnog sporazuma.

"Zato, kada entiteti BiH pregovaraju i zaključuju Sporazume o specijalnim i paralelnim vezama sa susjednim državama, visoki predstavnik ima obavezu da osigura da ovi sporazumi budu u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH", upozorila je Radetić.

Bivše Vlade RS-a su prihvatale ulogu visokog predstavnika u razmatranju Sporazuma i njegovih aneksa, te OHR očekuje da će i premijer Dodik nastaviti s ovakvom praksom.

OHR je razmotrio Sporazum potpisan 2006. godine i ustanovio da je bilo malo izmjena u odnosu na raniji Sporazum potpisan 2001. U svjetlu nedavne posjete predsjednika Srbije i premijera srbijanske vlade, OHR i dalje očekuje da će biti informiran o trenutnom statusu i sadržaju Sporazuma i njegovih aneksa prije potpisivanja.

"Jasno je da je interes svih u BiH da se smanji napetost, eliminira mogućnost nesporazuma i da se svi ponovo usredsrijede na budućnost države u EU", zaključila je Radetić.