{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Novi prijedlog reforme policije ne ispunjava principe koje je postavila Evropska komisija

N
1.10.2005. u 15:13
0
0
OHR: Novi prijedlog reforme policije ne ispunjava principe koje je postavila Evropska komisija
0
OHR: Novi prijedlog reforme policije ne ispunjava principe koje je postavila Evropska komisija
Ured visokog predstavnika (OHR) izrazio je žaljenje zbog činjenice da prijedlog reforme policije u BiH, koji je sinoć poslao premijer Republike Srpske Pero Bukejlović, ne ispunjava principe koje je postavila Evropska komisija.
«Pozivamo vlasti RS-a da bez odlaganja iziđu s novim prijedlogom koji ispunjava principe koje je postavila Evropska komisija», poručuli su iz OHR-a.

Naime, Vlada Republike Srpske načinila je jučer, «u želji da što prije otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji», novi pristup reformi policijskih struktura u skladu s tri osnovna principa Evropske unije.

Prijedlog je jučer prezentiran predstavnicima najvećih političkih stranaka u RS-u i dostavljen svim strankama iz RS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Paddyju Ashdownu, članovima Vijeća za implementaciju mira u BiH, povjereniku za proširenje Evropske unije Olliju Rehnu, visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani i šefu Izaslanstva Evropske komisije u BiH Michaelu Humphreysu.

U prijedlogu dokumenta o reformi policijskih struktura u BiH navodi se da se prihvaća reforma policijskih struktura u skladu s tri osnovna principa Evropske unije, a u okviru Ustava BiH, Ustava FBiH i Ustava RS. To podrazumijeva da nadležnosti za zakone i pitanja budžeta koja se tiču policije moraju biti utvrđena na državnoj razini, da nema političkog uplitanja u operativni rad policije te da funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih i funkcionalnih kriterija relevantnih za rad policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: