Milorad Dodik
0

"OHR nije više problem RS-a"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da Upravni odbor Savjeta za provođenja mira (PIC) može da se sastaje godinama, i da OHR može da ostane u BiH još stotinu godina, ali da to više nije problem i briga RS-a.

"Mogu da se sastaju godinama, i OHR može da ostane ovdje još stotinu godina, ali to više nije naš problem i naša briga. Mi ćemo nastaviti da vodimo politiku u interesu svih građana RS-a, ne negirajući prava i ostalih političkih partija u BiH da samostalno vode politiku, za koju misle da je ispravna“, poručio je Dodik, reagujući na kominike UO PIC-a.

Dodik je podsjetio da je je prije odlaska na sastanak PIC-a jasno rekao da je to posljednji put da prisustvuje sjednici tog "samoproglašenog tijela“.

"Ovdje vlada mir već 14 godina, godinama se organizuju izbori u fer i demokratskoj atmosferi, ovdje postoji pozicija i opozicija, uspjesi i problemi. Ovdje nema ničega čega nema u ostalim državama svijeta. Osim OHR-a“, naveo je Dodik.

Premijer RS-a je upitao zašto bi se u RS-u više brinuli o imidžu međunarodne zajednice od njih samih, i zašto bi ginuli za evropski put, kada to nije u interesu svih u BiH.

"I zašto bismo mi ukazivali na ponašanje visokog predstavnika i njegovog osoblja, kada je dovoljno pustiti ih da sami govore. Nećemo se više baviti njima. Oni će se tek o sebi zabaviti“, zaključio je Dodik.

"Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira /PIC/ pozvao je političare u BiH da se konstruktivno angažuju u realizaciji tranzicije OHR-a i uzdrže od maksimalističkih pozicija koje bi mogle ometati napredak BiH prema evroatlantskoj integraciji.