Igor Radojičić
0

"OHR nije svjestan avanture u koju se upustio"

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić rekao je da visoki predstavnik u BiH nije svjestan u kakvu se avanturu upustio kada je odlučio da OHR prikupi popis nekretnina.

Radojičić je rekao da ne vjeruje da će se javnim konkursom dobiti dovoljno kvalifikovana struktura ljudi koja bi mogla da obavi popis, ističući da će se oni suočiti s ogromnom problemima u radu.

"Kod nas ne postoji digitalizovan sistem zemljišnih knjiga, ažuriran i savremen, koji bi mogao odmah dati podatke. Mnoge knjige su vođene još od austrougarskog vremena, nisu ažurirane, nisu unošeni podaci pogotovo od 1990. godine. Pitanju svojine i vlasništva nije se poklanjalo mnogo pažnje. Cijeli kompleksi, fabrike i područja nisu uneseni u knjige, a postoji i neslaganje između katastra i gruntovnice'', rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci. 

Radojičić je dodao da se u utvrđivanju činjeničnog stanja zbog postojećih problema može dogoditi da komisija za popis negdje ne unese u evidenciju cijeli grad, a negdje da se ode u detalje.   

On istakao da ne vjeruje ni da će posao biti završen do novembra, kada bi se zbog nervoze ''mogli otvoriti novi problemi''.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će u okviru tog procesa prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara i entitetskih vlada.