Susret Alkalaj- Bildt
0

'OHR nije prepreka za kandidatski status BiH'

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je danas u Sarajevu da prisustvo OHR-a ne bi trebalo da bude prepreka da BiH aplicira za kandidatski status u EU.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom Alkalaj je istakao da će se u jednoj fazi sigurno morati desiti transformacija OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"U našem interesu je da što prije dođe do te transformacije i da snažnije krenemo briselskim putem", rekao je Alkalaj na konferenciji za novinare.

Alkalaj je podsjetio da za to BiH treba da ispuni pet principa i dva uslova, od kojih je jedan rješavanje statusa Brčkog, a drugi pitanje državne imovine, dodajući da je vidljivo da se čine određeni napori da se to pitanje riješi i donesu određeni zakoni, iako ne postoje jedinstveni stavovi.

"Što se tiče pet principa, oni su manje-više ispunjeni i ispunjavanjem ovog posljednjeg uslova BiH ispunila bi sve potrebno da se OHR zamijeni specijalnim predstavnikom EU", naglasio je Alkalaj.

Alkalaj je dodao da je sa Bildtom razgovarao i o liberalizaciji viznog režima i ispunjavanju uslova iz "mape puta" kako bi BiH došla na "bijelu" šengensku listu.

Prema njegovim riječima, 15. aprila oba doma parlamenta BiH zajedno sa svim ministrima iz Savjeta ministara analiziraće detaljno "mapu puta" i sve ono što je preostalo da se ispuni, kao i da se vidi ko su nosioci tih radnji.

"Mogu reći da smo prešli dvije trećine ovog puta", dodao je Alkalaj.

Bilt je istakao da BiH i Švedska imaju veoma dobre bilaterlane odnose, ali da još ima prostora za njihovo unapređenje, naglašavajući da postoji i potencijal za razvoj ekonomske saradnje.

On je dodao da je sa Alkalajem razgovarao i o predstojećem predsjedavanju Švedske Evropskom unijom od jula ove godine, ističući da će to biti jako teško vrijeme, s obzirom na zahtjevnu ekonomsku situaciju u evropskoj ekonomiji.

"Odlučni smo da unaprijedimo proces evropskih integracija zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Prioritet je liberalizacija viznog režima i postoje tačni preduslovi koje treba ispuniti, a to treba da učini BiH da ne bi zaostajala", poručio je Bildt.

Bildt je naglasio da BiH u nekom periodu mora doživjeti taj prelaz od visokog predstavnika u specijalnog predstavnika, prelazak iz dejtonskih u briselske strukture.

"Ja sam jedan od onih koji smatraju da to treba što prije učiniti, jer ako se bude odgađalo, to će blokirati pristup BiH evropskim integracijama, što je loše", rekao je Bildt i dodao da se ta transformacija treba uraditi u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima, Bildt je naglasio da BiH malo zaostaje u ispunjavanju uslova i izrazio nadu da će se na sastanku oba doma parlamenta BiH 15. aprila postići dogovor i da će Bih stići zemlje u regionu.