{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Nema novih političkih pregovora o reformi policije

F
18.7.2006. u 13:37
0
0
OHR: Nema novih političkih pregovora o reformi policije
0
OHR: Nema novih političkih pregovora o reformi policije
Ured visokog predstavnika (OHR) ustvrdio je danas kako ne postoji nikakva potreba za novim političkim pregovorima o policijskoj reformi, kako su to nedavno sugerirali ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić i premijer RS Milorad Dodik.
Glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan podsjetio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je politički sporazum o ovom pitanju postignut prošle jeseni, što je dobilo podršku entitetskih i državnog parlamenta.

"Sugerirati da bi mogli biti pokrenuti novi politički pregovori nije u skladu s obavezama koje su i stranke u RS preuzele u političkom sporazumu, a to nije ni u interesu BiH i njenih građana", kazao je Sullivan.

U OHR-u podsjećaju kako su se prema političkom sporazumu o reformi policije sve strane obavezale na formiranje direkcije za reformu policije, koju je potom uspostavilo Vijeće ministara BiH. U skladu s tim sporazumom, Direkcija trenutno radi na tehničkim pitanjima izrade prijedloga plana implementacije reforme policije.

Politički sporazum, kako je kazao Sullivan, navodi da entitetske i državna vlada moraju usvojiti plan koji izradi Direkcija, te dok će vlade i parlamenti imati priliku da raspravljaju o izvještaju Direkcije nakon izbora, njihova debata može se ticati samo tog izvještaja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U OHR-u ističu kako predstavnici RS i svi politički akteri u BiH moraju imati na umu da je EU priznala politički sporazum i potom odluku Vijeća ministara. Na tim osnovama je EU dala instrukcije Evropskoj komisiji da pokrene s BiH pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

"Vlada RS ima tri mjeseca da oblikuju proces policijske reforme unutar Direkcije i to je od ključnog značaja s obzirom da neće biti drugog tehničkog procesa", upozorio je Sullivan.

Ukoliko su vlasti RS, kako dodaje, ozbiljne u namjeri da oblikuju ishod reforme policije, kako bi se uspješno okončao proces pregovora s EU o SAA i olakšao vizni režim, moraju iskoristiti priliku koja sada postoji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: