O rušenju institucije
16

OHR: Nećemo komentarisati spekulacije potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić

Er. M.
Ružica Jukić i Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Ružica Jukić i Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Nakon što je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić izjavila kako ima saznanja o tome da će visoki predstavnik iskoristiti bonske ovlasti i smijeniti aktuelni saziv VSTV-a, iz OHR-a poručili su da nemaju namjeru komentarisati takve spekulacije.
Potpredsjednica Visoko sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić jučer se ponovo "obrušila" na predstavnike međunarodne zajednice tvrdeći kako ima saznanja o tome da pojedine ambasade imaju razrađen scenarij za rušenje VSTV-a.

Kako je kazala, namjera je da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, nakon protesta i objavljivanja izvještaja specijalnog izvjestitelja EU za pitanje pravosuđa Reinhard Priebe, iskoristi bonske ovlasti i smijeni trenutni saziv VSTV-a.

Ovim povodom kontaktirali smo Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) tražeći komentar o saznanjima koje ima Ružica Jukić.

"Hvala vam na pitanju koje ste nam proslijedili, međutim, jedino što vam u ovom trenutku možemo reći jeste da Ured visokog predstavnika ne komentariše spekulacije", kazali su nam iz OHR-a.

Inače, saznanja kakva su došla do Ružice Jukić stigla su i do predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije koji je jučer potvrdio da i on ima saznanja o planu za rušenje VSTV-a BiH, pri tome optužujući Stranku demokratske akcije (SDA) kako prijeti VSTV-u.