BiH
0

OHR ne dozvoljava povećanje broja ministarstava u Vladi USK-a

FENA
Vlada USK-a danas u Bihaću razmatrala je akt Političkog odjela Ureda visokog predstavnika u BiH, upućen povodom zahtjeva ministra zdravstva i socijalne politike USK-a Mustafe Avdagića za razdvajanje ovog ministarstva na dva resora.

U OHR-u smatraju da bi bilo neprimjereno čak i razmišljati o proširenju aparata vlasti, imajući u vidu veličinu i broj stanovnika. Stoga se u aktu naglašava da je OHR protiv svakog povećanja broja ministarstava i ministarskih funkcija.

Ovakvim odgovorom nije bio zadovoljan resorni ministar Avdagić, koji je još jednom ponovio da su nadležnosti tog ministarstva preobimne i da nema dovoljno izvršilaca, da bi se napokon počeli rješavati nagomilani problemi. Ipak o svemu ovom bit će upoznata i Skupština Kantona koja će donijeti konačnu odluku.

Ministri su danas usvojili i nacrt Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave uz određene dopune. Potom je razmatran nacrt Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se nalazi u proceduri već tri godine.

S obzirom na to da je prošao javnu raspravu, usvojen je u formi prijedloga i upućen Skupštini na očitovanje. Naglašeno je da je naš kanton prvi u BiH krenuo s izradom ovakvog zakonskog akta, s obzirom na ekološko opredjeljenje cijelog područja, ali i ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.

Potom se pristupilo razmatranju novog Zakona o cestama na nivou Federacije USK-a, kojim bi se, između ostalog, integriralo upravljanje cestama magistralne i regionalne mreže, što do sada nije bio slučaj. Ovim bi se, stvorio povoljniji okvir za optimalno zadovoljenje javnog interesa u cestovnoj infrastrukturi, rečeno je na sjednici.