BiH
0

OHR najavio dodatne sankcije strankama iz HNK-a

FENA
Ukoliko vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne bude fiormirana do 7. juna, od novca koji treba biti uplaćen strankama kažnjenim odlukom visokog predstavnika djelimično će se odbijati 20 posto sve dok se ne formira kantonalna vlada, izjavio je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Oleg Milišić.

Ukoliko se ne formira do 28. juna visoki predstavnik zadržava pravo da donese još jednu odluku o smanjenju sume novca za finansiranje tih stranaka iz budžeta FBiH, odnosno državnog nivoa, pojašnjeno je.

Milišić je najavio posjetu visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga Mostaru i Stocu tokom današnjeg i sutrašnjeg dana i koji će jasno dati do znanja značaj imenovanja nove vlade u HNK-u i podsjetit na daljnje finansijske posljedice ukoliko se to ne dogodi.

Sutra prijepodne Schwarz-Schilling posjetit će Stolac i susresti se sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom Općine Stolac i Ahmetom Habotom, predsjednikom Općinskog vijeća.

Sutra popodne visoki predstavnik posjetit će Mostar i susresti se s predsjednicima kantonalnih odbora stranaka s kojima će razgovarati o formiranju kantonalne vlade. On će iskoristiti taj sastanak da podsjeti stranačke zvaničnike na dodatne finansijske kazne u četvrtak ukoliko ne uspiju formirati vladu, saopćio je Milišić.

Visoki predstavnik već je suspendovao isplatu iz budžeta BiH, FBiH, i HNK strankama HDZBiH, HDZ 1990-HZ, SDA i SBiH od 1. juna. Ta mjera ostaje na snazi dok se ne formira kantonalna vlada.