{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK

F
2.5.2006. u 13:12
0
0
OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK
0
OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK
Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini smatra da Direkcija za reformu policije mora pronaći rješenja koja zadovoljavaju tri osnovna principa Evropske komisije ukoliko želi biti djelotvorna u borbi protiv kriminala u BiH te borbi protiv međunarodnog kriminala.
Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić istaknuo je u utorak na redovnom brifingu u Sarajevu da težište u raspravi na sastanku Direkcije koji je planiran za srijedu mora biti na principima kojima se naglašava da se zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju nalaziti na državnom nivou.

"Važno je da javnost u BiH razumije šta to znači. Prvi princip znači da će samo država, odnosno Parlamentarna skupština BiH usvajati zakone za sva pitanja vezana za policiju u BiH, bez mogućnosti postojanja entitetskih ili kantonalnih zakona, dok je druga stvar to da će država usvajati budžet za policiju, a sva policijska tijela biti finansirana iz tog budžeta. To znači da entitetska i kantonalna razina više neće biti nadležne da usvaja budžet za policiju", naglasio je Brkić, dodavši kako važnost tih reformi ne bi smjela nipošto biti potcijenjena.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: