{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK

F
2.5.2006. u 13:12
0
0
OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK
0
OHR: naći rješenja koja u reformi policije ispunjavaju tri principa EK
Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini smatra da Direkcija za reformu policije mora pronaći rješenja koja zadovoljavaju tri osnovna principa Evropske komisije ukoliko želi biti djelotvorna u borbi protiv kriminala u BiH te borbi protiv međunarodnog kriminala.
Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić istaknuo je u utorak na redovnom brifingu u Sarajevu da težište u raspravi na sastanku Direkcije koji je planiran za srijedu mora biti na principima kojima se naglašava da se zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju nalaziti na državnom nivou.

"Važno je da javnost u BiH razumije šta to znači. Prvi princip znači da će samo država, odnosno Parlamentarna skupština BiH usvajati zakone za sva pitanja vezana za policiju u BiH, bez mogućnosti postojanja entitetskih ili kantonalnih zakona, dok je druga stvar to da će država usvajati budžet za policiju, a sva policijska tijela biti finansirana iz tog budžeta. To znači da entitetska i kantonalna razina više neće biti nadležne da usvaja budžet za policiju", naglasio je Brkić, dodavši kako važnost tih reformi ne bi smjela nipošto biti potcijenjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: