|

OHR: Na BiH je da odluči da li bi revizija tužbe dovela do napretka u zemlji

OHR: Na BiH je da odluči da li bi revizija tužbe dovela do napretka u zemlji
7
Piše: Er. M.
9.2.2017. u 17:45
138
komentara
7

dijeljenja
OHR: Na BiH je da odluči da li bi revizija tužbe dovela do napretka u zemlji
Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) nije želio davati nikakve sugestije bosanskohercegovačkim vlastima u odnosu na pokretanje revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid. Ipak, ističu da je na BiH da odluči da li bi tužba vodila do napretka u zemlji.
"Na Bosni i Hercegovini je da razmotri da li su u ovom predmetu utvrđene nove činjenice i da na osnovu toga odluči da li bi eventualni sljedeći koraci doprinijeli pravdi i pomirenju i napretku u zemlji", rekli su za Klix.ba iz OHR-a.

Podsjećamo, šef Misije OSCE u BiH Jonathan Moore poručio je danas bh. političarima da ne pokreću tužbu jer za to ne postoje uslovi.

Inače, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić.

BiH je tužila Srbiju 1993. godine i to kao prva država u historiji koja je tužila drugu državu zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, ali je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

Tako je Srbija kao prva država u svijetu proglašena krivom zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 2007. godine nije bilo prava na žalbu, a našoj zemlji dat je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.
Prijavi grešku


Komentari (138)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...