{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"OHR mora zaustaviti i sankcionirati Dodika"

F
17.6.2009. u 19:14
0
47
"OHR mora zaustaviti i sankcionirati Dodika"
0
"OHR mora zaustaviti i sankcionirati Dodika"
Foto: Reuters
Predsjedništvo SDA je na današnjoj vanrednoj sjednici razmatralo aktualnu političku situaciju u našoj zemlji nakon odbijanja Narodne skupštine Republike Srpske da poništi neustavne zaključke od 15. maja ove godine.
Jednoglasno je podržana odluka predsjednika stranke da ne prisustvuje sastanku predsjednika stranaka sudionica prudskog procesa održanom 14. juna u Banjoj Luci, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA je opredijeljena za rješavanje političkih problema i otvorenih pitanja kroz dijalog, dogovor i kompromis u okvirima prudskog procesa, ali i drugih procesa uz učešće ostalih političkih subjekata u razgovorima.

Za prekid razgovora SDA odgovornim smatra prvenstveno političke vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom.

"Njegovo antidejtonsko djelovanje, nacionalistička i huškačka retorika, negiranje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, pozivanje na kršenje ustava i zakona BiH onemogućavaju bilo kakav razgovor", navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDA zaključilo je kako odgovornost za ovakvo stanje snosi i OHR koji najmanje dvije godine konstantno tolerira antidejtonsko djelovanje i nacionalističku retoriku (blokiranje rada Elektroprijenosa, neustavni zaključci NSRS itd.). Osim upozorenja koja su potpuno ignorirana, OHR nije učinio ništa kako bi sankcionirao i zaustavio antidejtonsko djelovanje.

SDA poziva međunarodnu zajednicu, prvenstveno OHR, da konačno zaustavi i sankcionira antidejtonsko djelovanje, što će omogućiti nastavak procesa dijaloga i kompriomisa u Bosni i Hercegovini za dobrobit svih njenih građana.

Jedna suverena i demokratska zemlja koja teži članstvu u euroatlantskim institucijama ne treba da ima visokog predstavnika, ali mora imati demokratski ustav koji neće blokirati rad njenih institucija.

Zato smatramo da je najavljivanje zatvaranja Ureda visokog predstavnika u ovakvim uvjetima krajnje nedobronamjerno jer bi u tom slučaju došlo do blokade funkcioniranja institucija BiH, podjela, čak i sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti.

Prije zatvaranja OHR-a, koji je dio političkog sistema BiH i dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, mora se osigurati nesmetano funkcioniranje institucija države Bosne i Hercegovine.

SDA u cijelosti podržava institucije za provedbu zakona. Da bi se osigurala što efiksnija borba protiv kriminala i korupcije, kao i procesuiranje ratnih zločina, SDA poziva OHR da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: