BiH
0

OHR: Lajčak u direktnom kontaktu sa stranačkim liderima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak direktno se obraća stranačkim liderima da bi naglasio ozbiljnost situacije nakon jučerašnjeg neuspjeha razgovora Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u postizanju sporazuma o Poslovniku, rečeno je danas Agenciji FENA iz Ureda visokog predstavnika.

Visoki predstavnik boravi danas u Banjoj Luci, gdje će se sastati s liderom SNSD-a, predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, nakon što se jučer sreo s liderima Stranke za BiH i SDA Harisom Silajdžićem i Sulejmanom Tihićem.

U OHR-u kažu da Lajčak izražava žaljenje što strane nisu pokazale želju da iznađu kompromisno rješenje unutar ustavnog okvira.

On je inicirao ovaj proces 19. oktobra, ostavljajući vremena stranačkim liderima u BiH da postignu sporazum u skladu s Ustavom koji bi smanjio mogućnost blokiranja institucija neprisustvovanjem sjednicama.

"Posvećenost visokog predstavnika preuzimanju odgovornosti od domaćih aktera je jasna: političari u BiH su imali šest sedmica da dođu do sporazuma koji bi stvorio funkcionalniji parlament. Sada brojimo dane. Jasnije rečeno ako tražite veću odgovornost morate pokazati da ste spremni za to", poručuju iz OHR-a.

Visoki predstavnik također očekuje da se sutra sastane s kolegijima oba doma parlamenta BiH.

"Šest sedmica je bespotrebno protraćeno. Ostaju još dva dana. Bosanskohercegovački lideri treba da iskoriste ovu priliku i načine stvaran napredak", smatraju u OHR-u.