BiH
0

OHR: Lajčak produžio zabranu prenosa državne imovine

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák donio je danas Odluku kojom se produžavaju državni i entitetski zakoni kojima se privremeno zabranjuje raspolaganje državnom imovinom sve dok se ne postigne prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele državne imovine.

Uz navedeno produženje od danas, visoki predstavnik je također poslao pismo političkim liderima u kojem apelira na njih da postignu sporazum kojim će ovo pitanje okončati na zadovoljavajući način, saopćeno je iz OHR-a.

Rješenje pitanja raspodjele imovine između države i ostalih nivoa vlasti predstavlja jedan od pet ciljeva koje je utvrdio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira kako bi se mogla izvršiti tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Visoki predstavnik je podsjetio da se u ovom zadatku treba rukovoditi principom funkcionalnosti. "Svi nivoi vlasti, uključujući državni nivo, trebaju imati vlasništvo nad sredstvima neophodnim za izvršenje svojih ustavnih nadležnosti i odgovornosti", izjavio je visoki predstavnik.

“Vlade Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske trebaju pokazati svoju opredijeljenost principu odgovornosti loklanih vlasti i zajedno raditi u pravcu rješavanja ovog pitanja - ne samo zbog tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, već i zbog toga da bi Bosna i Hercegovina mogla biti uvjerena da je sposobna da ispuni svoje ustavne obaveze", zaključio je visoki predstavnik.