BiH
0

OHR: Lajčak i Belka razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sastao se jučer s izvršnim sekretarom Ekonomske komisije UN-a za Evropu Marekom Belkom da bi razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i sekretar Belka ponovo su potvrdili značaj potpunog opredjeljenja BiH za ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta koji se moraju ispuniti prije tranzicije OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak obavijestio je sekretara Belku o političkoj situaciji i budućim izazovima koji stoje pred BiH kao i o tome da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) biti potpisan 16. juna.

"Kad BiH potpiše SSP, bit će ispunjen jedan od uvjeta za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU. Drugi uvjet - pozitivna ocjena situacije u BiH - također će morati biti ostvaren. U vezi s ekonomskom situacijom u BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je usvajanje Platforme za akciju na Ekonomskoj konferenciji koju je OHR organizovao 16. oktobra 2007. godine pokrenulo napredak na nekim dugo vremena neriješenim ekonomskim reformama", navodi se.

U saopćenju OHR-a navodi se da se isto tako, od parlamenta BiH očekuje da usvoji zakon o državnom fiskalnom vijeću što je uvjet iz evropskog partnerstva.

"Izvjestan napredak je vidljiv u pregovorima o pitanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza, iako još nije postignut konačni sporazum", navodi se u saopćenju.