|

"OHR je dao alibi kočničarima"

"OHR je dao alibi kočničarima"
0
F
FENA
26.1.2011. u 19:00
23
komentara
0

dijeljenja
"OHR je dao alibi kočničarima"
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da su donošenjem Odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prvi kvartal 2011. godine OHR i visoki predstavnik bespotrebno preuzeli funkciju institucija vlasti i na taj način dali alibi onim političkim snagama koje mjesecima blokiraju legalnu uspostavu organa vlasti.
"OHR nije morao nametnuti ovu odluku imajući u vidu da je postojala kvalifikovana većina novoizabranih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koja je imala namjeru donijeti odluku o privremenom finansiranju, a sve u skladu s važećim pravnim tumačenjima OHR-a iz 2001. i 2007. godine", stoji u saopćenju SDP-a.

"Ukoliko je već odlučio nametnuti Odluku, priznavajući time da je uspostava vlasti blokirana, visoki predstavnik, uz podršku Vijeća za implementaciju mira, morao je izreći sankcije onima koji blokiraju uspostavu vlasti u Posavskom, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10", dodaje se u saopćenju.

Izbjegavajući da izrekne kaznu onima koji blokiraju proces uspostave vlasti u BiH, OHR je odbio spriječiti pokušaj izigravanja volje glasača i delegitimaciju izbornog pobjednika, Socijaldemokratske partije BiH, ističu iz ove partije.

"Više nema nikakve sumnje da se nakon svojih posljednjih odluka Centralna izborna komisija otvoreno stavila u funkciju svojih političkih pokrovitelja pokušavajući falsifikovati volju građana BiH", navodi SDPBiH.

Bez obzira na odluke CIK-a, SDP će sa svojim partnerima u skladu s važećim pravnim normama i tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. nastaviti s konstituiranjem Doma naroda na sjednici koja će se održati 28. januara ove godine, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...