{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"OHR je dao alibi kočničarima"

F
26.1.2011. u 19:00
0
23
"OHR je dao alibi kočničarima"
0
"OHR je dao alibi kočničarima"
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da su donošenjem Odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prvi kvartal 2011. godine OHR i visoki predstavnik bespotrebno preuzeli funkciju institucija vlasti i na taj način dali alibi onim političkim snagama koje mjesecima blokiraju legalnu uspostavu organa vlasti.
"OHR nije morao nametnuti ovu odluku imajući u vidu da je postojala kvalifikovana većina novoizabranih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koja je imala namjeru donijeti odluku o privremenom finansiranju, a sve u skladu s važećim pravnim tumačenjima OHR-a iz 2001. i 2007. godine", stoji u saopćenju SDP-a.

"Ukoliko je već odlučio nametnuti Odluku, priznavajući time da je uspostava vlasti blokirana, visoki predstavnik, uz podršku Vijeća za implementaciju mira, morao je izreći sankcije onima koji blokiraju uspostavu vlasti u Posavskom, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10", dodaje se u saopćenju.

Izbjegavajući da izrekne kaznu onima koji blokiraju proces uspostave vlasti u BiH, OHR je odbio spriječiti pokušaj izigravanja volje glasača i delegitimaciju izbornog pobjednika, Socijaldemokratske partije BiH, ističu iz ove partije.

"Više nema nikakve sumnje da se nakon svojih posljednjih odluka Centralna izborna komisija otvoreno stavila u funkciju svojih političkih pokrovitelja pokušavajući falsifikovati volju građana BiH", navodi SDPBiH.

Bez obzira na odluke CIK-a, SDP će sa svojim partnerima u skladu s važećim pravnim normama i tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. nastaviti s konstituiranjem Doma naroda na sjednici koja će se održati 28. januara ove godine, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: