BiH
0

OHR: Izmjenama izbornog zakona BiH bila bi ugrožena legalnost izbora

FENA
Legalnost predstojećih izbora mogla bi biti dovedena u pitanje ukoliko državni parlament usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kojima bi se omogućilo građanima koji ne posjeduju ličnu kartu izdatu u okviru projekta CIPS da glasaju, upozorio je danas Mario Brkić, glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR).

On je na pres-konferenciji u Sarajevu rekao kako bi ove izmjene i dopune, o kojem danas raspravlja Predstavnički dom BiH, ustvari ponovo stavile na snagu stari sistem registracije birača i stvorile haos. OHR stoga apelira na članove parlamenta da odbace ove izmjene koje mogu samo štetiti integritetu procesa registracije glasača.

Uted visokog predstavnika naglašava kako aktivnosti oko novog procesa pasivne registracije birača dobro napreduju, te upozorava da bi se, ako bi se u ovoj fazi vratilo na stari sistem, postavilo pitanje da li je moguće organizovati izbore bez problema.

"Ako bi se nevažeći dokumenti koristili kao važeći u svrhu registracije glasača tako što bi se građanima koji ne posjeduje ličnu kartu izdatu u okviru Projekta CIPS dozvolilo da glasaju, to bi ugrozilo sam Izborni zakon i čitav koncept vladavine prava", naglasio je Brkić.

Članovi Parlamenta su, navode u OHR-u, glasali za prelazak na novi sistem tek u februaru ove godine i Centralna izborna komisija sada radi punom snagom na provedbi volje koju su parlamentarci izrazili. Također, registracija građana se već povećala za više od 10 posto upravo zbog toga.

Političari se trebaju više fokusirati na to da apeliraju na sve glasače da se registruju do roka koji ističe 17. augusta, nego na izmjene i dopune Izbornog zakona samo dva mjeseca prije izbora, stav je OHR-a.