Reakcija na sjednicu
334

OHR istrajan u svom stavu: Milan Tegeltija mora podnijeti ostavku, to je važno za integritet VSTV-a

A. B.
OHR je inače bio među prvima reagovao na novu aferu koja se veže za Tegeltiju
OHR je inače bio među prvima reagovao na novu aferu koja se veže za Tegeltiju
Nakon što je predsjedavajući Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija kazao na sjednici 3. decembra da će razmotriti svoju ostavku nakon novog audiosnimka u kojem on navodno namješta posao sestri jedne od uposlenica, OHR se ponovo oglasio.
Kako su za Klix.ba kazali iz ureda visokog prestavnika (OHR), ostaju pri svome stavu smatrajući da Tegeltija treba dati ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a.

"Rasprava u VSTV-u je potvrdila stav OHR-a od 27. novembra da predsjednik VSTV-a mora podnijeti ostavku na tu funkciju. Bio bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je pitanje koje je također naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. decembra", poručili su iz OHR-a.

OHR je inače među prvima reagovao na novu aferu koja se veže za Tegeltiju, navodeći da VSTV treba profesionalnu osobu na čelu te institucije.

U nekoliko navrata Tegeltija je smatrao da je OHR, odnosno, Valentin Inzko izvršio direktan pritisak na njega kazavši da VSTV treba drugog predsjednika.

Podsjećamo, u javnosti je procurio audisnimak na kojem Tegeltija navodno uvjerava svoju kolegicu iz Vijeća Milijanu Buhu u telefonskom razgovoru da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Odmah nakon toga Tegeltija i Buha su demantovali ove navode te naveli da snimak nije vjerodostojan i da je montiran.

Tegeltija je kazao da je riječ o visokosofisticiranoj montaži i da je to uradio neko iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) protiv koje je i podnio krivičnu prijavu.

VSTV je na hitnoj sjednici 3. decembra donio tri zaključka, a Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje predsjednik. U trećem zaključku navedeno je kako će o ostavci odluku donijeti sam Tegeltija.

Ovo je druga afera "Potkivanja" u kojoj je glavni akter Tegeltija. Prva se desila u maju prošle godine kada je Tegeltija sjedio u društvu inspektora SIPA-e Marka Pandže za kojeg se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljce Tužilaštva KS Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.