{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR i Evropska komisija pozivaju na ratifikaciju CEFTA-e

F
2.8.2007. u 15:20
0
0
OHR i Evropska komisija pozivaju na ratifikaciju CEFTA-e
0
OHR i Evropska komisija pozivaju na ratifikaciju CEFTA-e
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije te delegacija Evropske komisije u BiH razočarani su jučerašnjim neuspjehom parlamenta BiH da ratificira Sporazum o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) i očekuju od parlamentaraca da podrže ovaj sporazum nakon povratka s ljetne pauze, saopćeno je iz OHR-a.
"Slobodna trgovina znači više posla i više investicija – to je lekcija koju su naučile zemlje osnivači CEFTA-e koje su sada sve članice Evropske unije i sada imaju životni standard koji se ne može porediti s onim kakav su imale prije 10 godina", rekao je ovim povodom visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Vijeće ministara BiH odlučilo je da učestvuje u CEFTA-i s ciljem da se prodube uspostavljeni trgovinski odnosi među zemljama u regionu i da se na taj način poveća konkurentnost te privuku direktne strane investicije.

Sve ovo su preduvjeti za stvaranje novih radnih mjesta i ubrzan ekonomski prosperitet. BiH je pregovarala i potpisala Sporazum o centralnoevropskopj zoni slobodne trgovine u decembru 2006. i na taj način pokazala da može imati određenu ulogu u regionu te da država može doprinijeti ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji.

"Važno je za proces stabilizacije i pridruživanja da BiH ispoštuje obaveze koje je preuzela tokom pregovaranja o međunarodnim sporazumima, posebno u ratifikaciji CEFTA-e", rekao je Andre Lis, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH.

Zamjena postojeća 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini jednim sporazumom koji pokriva mrežu između osam zemalja i tržište od 25 miliona ljudi predstavlja veliki korak naprijed za BiH prema integraciji u globalne ekonomske tokove. Ratificiranjem CEFTA-e BiH bi dobila transparentnije procedure i na taj način profitirala, privukla direktne strane investicije i povećala izvoz.

Jednostavan i moderan sporazum kakav je CEFTA, zemljama članicama osigurava jasan okvir za zaštitu domaće industrije, uključujući i poljoprivredni sektor, koji je jedan od najosjetljivijih u svim zemljama članicama CEFTA-e, primjenjujući pravila protiv dampinga, pravila zaštite i kompenzacionih carina.

Nadalje, CEFTA osigurava i efikasan sistem arbitraže u slučaju nesporazuma među zemljama članicama.

Ukoliko BiH ostane izvan CEFTA-e, jaz između BiH i ekonomija zemalja članica CEFTA-e će se samo povećati, dodatno usporavajući razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, što je ključni element za evropske integracije, kaže se u saopćenju OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: