U prisustvu SNSD-ovaca
150

OHR i EU: Najoštrije osuđujemo prijetnje smrću Christianu Schmidtu

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom skandalozne i uznemirujuće pjesme koja se mogla čuti jučer na skupu u Banjoj Luci, a u kojoj se prijeti smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu, reagovali su i OHR i Delegacija EU u BiH.
Iz OHR-a ističu da snažno podržavaju slobodu izražavanja, ali istovremeno žale zbog činjenice da su najviši zvaničnici BiH i RS-a sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji.

"Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluči policija i tužioci."

Iz Delegacije EU u BiH istu temu komentarišu riječima da u potpunosti podržavaju pravo građana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje svog mišljenja, ali najoštrije osuđuju prijetnje smrću upućene visokom predstavniku Schmidtu tokom jučerašnjeg protesta u Banjoj Luci.

"Ove prijetenje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da sudjeluju u tolerisanju ili podržavanju poticanja na nasilje."

Ranije danas su reagovale i ambasade SAD-a i Velike Britanije koje su također najoštrije osudile gnusni čin u centru Banje Luke.

Podsjetimo, iako je skandalozna pjesma otpjevana pored zvaničnika SNSD-a, Milorad Dodik je nakon skupa izjavio da se nisu čule riječi mržnje.