BiH
0

OHR i dalje ne vraća dokumente Karadžićevoj porodici

Sarajevo-x.com
Prije polaska Radovana Karadžića iz Beograda u Haag vrši se pritisak na OHR da članovima porodice ovog haškog optuženika vrati dokumente koji su im oduzeti, kako bi ga mogli posjetiti u beogradskom Specijalnom sudu.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak na to je izjavio da će odluku o tome promijeniti onda kad bude siguran da vraćanje dokumenata neće pomoći mreži podrške haških bjegunaca.

On je dodao da će Sonja i Saša Karadžić u budućnosti imati još puno godina priliku da vide svog oca, što se ne može reći i za žrtve iz Srebrenice i mnogih drugih mjesta.

"Ne vidim zašto je sada glavno humanitarno pitanje kada će Karadžići vidjeti svog tatu", rekao je Lajčak.

Premijer RS-a Milorad Dodik koji je ovoj porodici obećao pomoć, obratio se Lajčaku moleći ga da pusti Karadžiće da vide svog člana porodice, ali se visoki predstavnik nije predomislio.

A danas ističe rok za žalbu za rješenje o ispunjenju uslova za izučenje bivšeg lidera bosanskih Srba Haškom tribunalu, javlja FTV.

Advokat optuženog, Svetozar Vujičić najavio je da će žalbu poslati poštom danas pred sam kraj roka kako bi Karadžićeva porodica imala vremena da ga posjeti u Beogradu.

Planira se da Karadžić bude otpremljen u Haag tokom vikenda ili najkasnije početkom naredne sedmice, potvrdili su iz srbijanskog tužilaštva za ratne zločine.