Izbor gradonačelnika
0

OHR gubi strpljenje zbog neuspjeha u Mostaru

Sarajevo-x.com
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Ured visokog predstavnika u BiH ponovo je upozorio da je zabrinut zbog odsustva napretka oko dogovora o izboru gradonačelnika u Mostar, te napomenuo da se ovakva situacija neće dugo tolerisati.

„Nakon što je treći krug glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara propao, OHR već sada gubi strpljenje. Očekujemo da će se uključiti vodeći politički predstavnici i uskoro pronaći prihvatljivo rješenje budući da gradske vlasti sada moraju ponoviti cijelu proceduru, od imenovanja kandidata do glasovanja“, kazao je za naš portal Oleg Milišić, portparol Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi Milišić, OHR smatra da je nepostojanje političke volje glavni razlog zašto Mostar ni nakon pet mjeseci nakon održavanja lokalnih izbora nema gradonačelnika.

„Smatramo da raspuštanje Gradskog vijeća Grada Mostara ne bi riješilo problem, već bi se time samo odgodio izbor gradonačelnika. S druge strane, Gradsko vijeće nema zakonsku osnovu da se raspusti. Iako ne želimo spekulirati o eventualnim budućim potezima visokog predstavnika, ponavljamo da je strpljenje OHR pri kraju te da se ovakva situacija neće beskonačno dugo trpjeti“, istakao je Milišić.